Fin5 2021- Suunnistusviikon (11-16.7.)  yksi tavoite on tietenkin terveysturvallinen tapahtuma.

– Yksi tapa väljentää ihmisvirtoja edelleen samalla alueella on pidentää lähtöaikatauluja metsään, Suunnistusviikon pääsihteeri Seppo Linjakumpu kertoo.

Tämän syksyn SM-suunnistustapahtumissa on ollut jopa 1600 suunnistajaa ja lähtöaikataulujen pidentäminen on ollut yksi tapa tuoda kisapaikalle väljyyttä. Loppukesän aikana pidetyissä kansallisissa suunnistuskilpailuissa lähtöajat eivät ole myöskään olleet välttämättä sarjoittain peräkkäin vaan seuroittain.

Suomen Suunnistusliitto on lisäksi suositellut esimerkiksi lähtöalueen väljyyden lisäämistä ja osalle sarjoista on lisätty myös etämaaleja, joita nähtiin muun muassa keskimatkan SM-kisoissa. Yleensä Fin5-Suunnistusviikolla onkin jo 5 eri lähtöä ja 5 eri maalia. Tosin kaikki maalikarsinat ovat olleet vierekkäin.

Lisäksi suunnistajia ei kannusteta olemaan pitkään kilpailukeskuksen alueella, pikemminkin päinvastoin. SM-sprintissä suunnistuskarttoja ei jaettukaan kilpailijoille kilpailun jälkeen, vaan jokainen sai tulostaa itse karttansa jälkikäteen.

Tämä vähensi varmasti turhaa hengailua kilpailukeskuksen alueella ja mahdollisti myös lähtöaikataulujen väljentämisen kun SM-sprintin A- ja B-finaalien lähdöt oli porrastettu reilun neljän tunnin ajalle. Lisäksi jonoutumista karttapussien jakopaikalle ei silloin tullut ollenkaan.

Lisää kokemusta kisajärjestäjille terveysturvallisten kisojen järjestämisestä tuo marraskuun lopussa Kuusamossa pidettävä maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancup-kilpailu Ruka Nordic, joka järjestetään ilman yleisöä.