Menu

Lehdistötiedote 29.6.2021: Järjestelyt loppusuoralla – yli 2100 suunnistajaa

Kuvassa: 4. osakilpailun ratamestari ja myös yhtenä kartoittajana toiminut Santeri Aikio toivottaa suunnistajat tervetulleeksi Koillismaalle. Kuvaajana Fin52021.

 

LEHDISTÖTIEDOTE 29.6.2021

Asta Flöjt

Julkaisuvapaa

Yli 2100 suunnistajaa – Fin5 2021-suunnistusviikon järjestelyt loppusuoralla

Posiolla ja Kuusamossa 11.-16.7 suunnistettavan Fin5-suunnistusviikon järjestelyt ovat hyvää
vauhtia loppusuoralla.

– Viimeiset rastit on lyöty paikoilleen ja kaikki maaston puolella alkaa olla valmista. Myös kartat saapuvat näinä päivinä painosta, aikatauluttaa 4. osakilpailun ratamestari ja myös yhtenä kartoittajana toiminut Santeri Aikio järjestelyjä.

– Lisäksi maasto on hyvässä kunnossa eikä juhannusviikon ukkonen ole onneksi kaatanut puita kisa-alueilta. Ihan suhteellisen kuivalta myös maasto vaikuttaa tässä vaiheessa, esimerkiksi suot on aika hyviä juosta, Aikio paljastaa paljon katseluita keränneellä (Fin5:n instagram – ja facebook-tileillä julkaistulla) videolla.

Jälki-ilmoittautuminen Fin5- kilpasarjoihin päättyi ennen juhannusta. Kilpasarjoissa on nyt 1 814 suunnistajaa ja avoimissa kuntosarjoissa ilmoittautuneita on reilut 300 joten yhteensä kirjoilla on jo 2 137 suunnistajaa. Avoimiin sarjoihin voi ilmoittautua vielä kisapäivinäkin rastilippu.fi-palvelussa. Tosin poikkeuksena on että avoimien sarjojen alle 14-vuotiaiden ja perhesarjojen osallistujien tulee ilmoittautua jo 9.7 mennessä sähköpostilla.

Miesten ja naisten pääsarjassa on suorastaan tunkua, sillä H21E-sarjassa on ilmoittautunut 66 ja D21E-sarjaan 44 suunnistajaa. Ihan terävin kärki on 3-9.7 Tsekin MM-kisoissa, mutta kovatasoiset suunnistuskisat on silti tulossa.

Miesten sarjan osallistujista korkeimmalla 24.6 julkaistussa onlinerankingissa on yhdeksäntenä oleva Helsingin Suunnistajien Einari Heinaro, KooVeen Timo Sild (11) sekä Tampereen Pyrinnön Mikko Eerola (12).

Naisten pääsarjassa kokonaisviikon rahapalkinnoista etukäteen kovimmin kilpailevat onlinerankingin mukaan Tampereen Pyrinnön
Anni Haanpää (8), SK Pohjantähden Kirsi Nurmi (9) sekä Pargas IF:n Alexandra Enlund (12).

Reilun 3000 asukkaan Posiolle järjestettävä Fin5-suunnistusviikko yhdessä Kuusamon kanssa on mittava tapahtuma.

– Posiolla on viimeksi näin paljon tullut kerralla matkailijoita varmaankin 80-luvun puolivälissä Posion juhannukseen. Eli sen jälkeen ei näin isoja tapahtumia ole järjestetty, kertoo kilpailunjohtaja posiolainen Antti Häkämies.

Tämä näkyy myös kunnan esillä olossa paikan päällä, kun Posion kunnan teltalla ovat myös kunnanjohtaja Pekka Jääskö kuin hallintojohtaja Eija Ahola.

Koronaepidemian vuoksi vuodella siirtyneet kilpailut on aiheuttanut Kuusamon Erä-Veikkojen ja Posion Pyrinnön kisajärjestäjille toki lisätyötä mutta tuonut uusia käytäntöjä myös suunnistukseen.

– Odottavaisia ja työntäyteisiä hetkiä on menossa, kun kaikkia yksityiskohtia säädetään vielä kohdilleen, jotta kaikki on kunnossa, kun suunnistajat tulevat, Häkämies kertoo.

Ainoastaan eliittisarjoissa arvottiin lähtöajat. Muut kilpasarjat saavat valita oman lähtöaikansa. Tällä pyritään siihen, että suunnistajien ei tarvitse viettää aikaansa kilpailukeskuksessa maasto-olosuhteissa, varsinkin kun pandemian vuoksi muksula- ja maasto-olosuhteisiin rakennettavat pesupaikkapalvelut ovat poissa käytössä. Ravintolapalvelut tapahtuvat puolestaan take away – palveluna.

Suunnistusliiton kuntosuunnistajille lanseerama rastilippu.fi-palvelu osoittaa nyt myös hyödyllisyytensä, sillä kuntosuunnistaja voi sitä kautta ilmoittautua kuntorasteille ja maksaa mobiilisti, ilman että tarvitsisi jonottaa avoimien sarjojen infossa. Lisäksi jo nyt sekä Posiorastit että Kuusamon PÖLKKY-rastit pystyvät hyödyntämään palvelua myös omilla iltarasteillaan.

Terveysturvallisuuteen panostetaan erityisesti ja kilpailualueella tiiviisti kulkiessa tai kisabusseissa on esimerkiksi maskipakko. Suunnistuksen aikana maskia toki ei tarvitse käyttää.