Ukrainalainen Ruslan Glebov osoitti Fin5-suunnistusviikon kokonaisajallaan, miksi kuuluu MM-tason suunnistajiin ja MM-mitalin (2018 ja 2021) saavuttaneisiin. Viiden osakilpailun jälkeen voittomarginaali muihin kasvoi yli kuuteen minuuttiin, vaikka yksittäisistä kilpailuista hän oli paras vain maanantain osakilpailussa ja keskiviikon suunnistusta varjosti paha pummi.

-Tänään meni hyvin. Tuli vain pieniä virheitä. Samoin eilen. Toissa päivänä tein pahan samaistusvirheen polulla. Luulin olevani ihan eri paikassa, Glebov kertasi loppuviikon reittejään.

Perjantain osakilpailun 10,5 kilometrin voittoon kiisi 13 sekunnin erolla ennen Glebovia Tampereen Pyrinnön Mikko Eerola. Päivän kolmas oli Kalevan Rastin Santeri Silvennoinen.


– Ihan hyvin meni, vain pieniä virheitä tuli. Fyysisesti oli paras päivä, rata oli pitkän matkan nautintoa, Eerola kertoi ja näytti kartastaan ratamestari Tapio Tahkolan suunnitteleman pitkän rastivälin 16-17, jossa koko matka mentiin ylämäkeen.
– Ihan lopussa oli pakko kävellä kun meni niin jyrkäksi, Eerola paljasti.

Pohjoissuomalainen maasto on taas ihan erilaista mihin Glebov on aikaisemmin tottunut.

– Kun ei ole riittävästi kartassa yksityiskohtia luettavana niin pitää koko ajan tietää missä menee. Ja käyttää kompassia. Tykkään enemmän siitä ja olen tottunut siihen, kun on paljon luettavia kohteita, ukrainalainen analysoi kisoissa tapahtuneita virheitään.

Glebov jatkaa kisaamista lauantaina alkavissa kaksipäiväisissä Lahti-suunnistuksissa ennen paluutaan Ruotsiin, missä hän on asunut nyt jo viiden vuoden ajan. Ruotsin kielikin jo sujuu. Seuratasolla Glebov edustaa Tukholman OK Ravinenia, ja on yhdessä ruotsalaisen Tsekin MM-kisoissa monta MM-mitalia suunnistaneen Gustav Bergmanin kanssa seuran kokeneimmat ja kantavimmat voimat elokuun Napapiiri-Jukolassa. Sitä ennen koittaa kuitenkin maailmancupin osakilpailu Ruotsin Idressä.

Toiseksi miesten kokonaiskilpailussa suunnisti Helsingin Suunnistajien Einari Heinaro.

-Aika hallittu viikko oli suunnistuksellisesti. Harvinaista herkkua päästä suunnistamaan Pohjois-Suomessa, iloitsi Heinaro, jonka katse on suunnattuna jo tiukasti Napapiiri-Jukolaan.

-Kyllähän meillä on paras joukkue pariin kymmeneen vuoteen, joten suunnistusviikko täällä kävi samalla hyvästä harjoittelusta Pohjois-Suomen maastoissa, Helsingin Suunnistajia edustava Heinaro kertoi.

Kolmanneksi kokonaiskilpailussa nousi loistavasti loppuviikon edennyt Valkeakosken Aaro Aho.

– Tänään jäi vähän vajaaksi kiri. Tuli muutama vajaa minuutin virhe. Pakko olla kuitenkin tyytyväinen, koska alkuviikon suunnistukset menivät huonosti, Aho kertoi.

Loppuviikon uusi vaihde löytyi kun Aho teki alkuviikon pettymysten jälkeen tiukkaa analyysia suunnistuksestaan.

-Loppuviikolla suunnistus oli jälleen hallussa. Todella paljon tykkäsin suunnistaa täällä. On aina ilo tulla Pohjois-Suomeen suunnistamaan, Aho iloitsi.